Lees hier wat niemand vertelt. Dit is de reden dat er zo snel schimmel, groene aanslag en vuil op uw bootkap kan komen.
Dit advies geldt ook voor het doek van uw:
- tent
- cabrioletkap
- zonnescherm
- parasol
- bootkussens
- afdekzeil
- tuinkussens
- schaduwzeil
Het is van toepassing op al het doek dat u buiten gebruikt. Benieuwd? Lees snel verder.
Is het doek echt nog goed beschermd?
Het doek van uw bootkap of tent heeft veel te verduren. Denk maar eens aan:
- schimmels
- algen
- vogelpoep
- zure regen
- spinnen en andere insecten
- hars uit bomen
- zand
- sneeuw en ijs
U denkt waarschijnlijk dat het doek prima beschermd is. De fabrikant heeft het tenslotte toch behandeld met een beschermende coating?
Dat klopt. In de meeste gevallen heeft hij dat zeker gedaan. En als het een goede doekfabrikant is, kijkt hij vooral naar het resultaat van die behandeling. (Sommige gaan voor de meeste winst. Ze gebruiken dan coatings en impregneermiddelen van een slechte kwaliteit)
Die doekfabrikant heeft alleen 1 belangrijk probleem. Milieuregels worden steeds strenger. Daardoor mag hij minder chemicaliën gebruiken. Veel minder zelfs. Het originele nieuwe tentdoek, zeildoek, bootdoek en cabriodoek is dus minder goed beschermd.
Een voorbeeld
Kocht u vroeger een katoenen tent, dan kon u die gerust een week nat in de garage laten liggen. U kon de tent keer op keer gebruiken. Er kon wat groene aanslag op komen. Natuurlijk lette u toen op. Maar de kans op schimmel in het tentdoek was de eerste jaren niet heel groot. Dat hoeft u tegenwoordig niet meer te doen!
Koopt u nu een nieuwe bootkap,tent of schaduwzeilen, dan is de kans groot dat er schimmel, weervlekken en groene aanslag aan de binnenkant ontstaan. Vaak al na 1 seizoen.
Hoe komt dat nou?
Ik vertelde al dat de beschermende coatings niet sterk genoeg zijn om schimmels en algen tegen te houden. Maar er is nog een belangrijke reden. UV-straling tast de beschermende coating aan. En dat kan heel snel gaan!
Als eigenaar van Ultramar heb ik veel doeksoorten laten testen. Dat ging dan als volgt:
- We kochten een nieuw stuk tentdoek, zeildoek of bootdoek.
- Het coating op het tentdoek werd getest (schimmel, vuil, olie, water)
- Dit nieuwe stuk tentdoek werd in een speciale UV bak gelegd.
- 24 uur per dag kwam er een bepaalde hoeveelheid UV straling op het tentdoek.
- De straling was te vergelijken met de sterkte rond de Middellandse Zee.
- Na een bepaalde periode werd het doek weer getest om te zien hoe de bescherming nu was.
In meerdere gevallen was het doek na gemiddeld 48 uur totaal niet meer beschermd tegen vuil, olie, schimmel en water! En dat waren niet de minste doeksoorten. Dat is dus ook de reden dat uw tent, bootkap, cabriodak, zonnescherm al na enkele maanden groen en vuil kan worden.
Voorkomen is beter dan genezen!
Mijn advies aan u is dan ook:
- Bescherm het doek zelf!
- En doe dit regelmatig.
- Minimaal 1 keer per jaar.
- Bescherm het met een goed impregneermiddel.
- Gewoon door het doek in te spuiten.
- Dan voorkomt u veel problemen.
Bescherm niet alleen de buitenkant!
Spuit ook de binnenkant ieder jaar even in. Schimmels en weerplekken ontstaan juist aan de binnenkant. Door een extra impregnering krijgen schimmels minder de kans zich te hechten aan het doek.
Denk eens aan uw schoenen :-)
Kwetsbare schoenen worden vaak in de winkel al ingespoten met een extra bescherming. Terwijl die schoenen ook al behandeld zijn door de fabrikant. Bij schoenen vinden de meeste mensen dat logisch. Bij een bootkap of tent gaan de meeste mensen er van uit dat het niet nodig is. "Het doek is toch al behandeld?" denkt men dan.
Het doek van uw bootkap of tent heeft het veel zwaarder te verduren dan die schoenen. Wacht dus niet tot vuil, schimmel en algen al in het doek zit, maar geef het doek een extra bescherming. Op die manier kunt u langer genieten van uw bootkap, tent, cabrioletkap of zonnescherm!
Meer weten over goede impregneermiddelen? Bekijk de impregneermiddelen waarmee wij bij Ultramar ieder jaar veel bootkappen, tenten, etc impregneren.