Weerplekken in uw tentdoek? Met deze handige tips verwijdert u weervlekken
U heeft de hele winter uitgekeken naar de start van het kampeerseizoen en eindelijk is het zover: uw eerste kampeertrip van het jaar is in zicht. U haalt uw tent uit de kelder en tot uw grote verbazing ziet u weerplekken op uw tentdoek.
Weerplekken zijn een soort schimmel. Daarom moet u deze vlekken op de juiste manier behandelen. In dit blog leggen we uit hoe u de schimmelplekken op de juiste manier behandelt, welke schoonmaakmiddelen u absoluut niet mag gebruiken en hoe u weerplekken kunt voorkomen.
Wat zijn weerplekken?
Weerplekken zijn donkere stipjes of vlekken. Ze kunnen op tentdoek ontstaan als het doek langere tijd vochtig is geweest. Weerplekken zijn een soort schimmel en de zwarte vlekken zijn niet uitwasbaar. Toch moet u deze vlekken wel behandelen, anders kan de schimmel ernstige schade toebrengen aan het tentdoek.
Er zijn verschillende benamingen voor weerplekken. Ze worden ook wel weervlekken of spocht genoemd. ‘Het weer zit in het doek’ is zelfs een bekend gezegde.
Weerplekken in tentdoek komen steeds vaker voor; vroeger werden tentdoeken namelijk behandeld met chemische middelen die nu verboden zijn. Door die chemische middelen kon de schimmel niet goed hechten aan het tentdoek. Daarom is het bij nieuwe tenten ontzettend belangrijk om het doek te impregneren. Daarover vertellen we verderop meer.
Weerplekken kunnen op iedere tentdoek ontstaan
Het is een misvatting dat alleen katoenen tentdoek vatbaar is voor weervlekken. Op een tentdoek van synthetisch materiaal kunnen net zo goed weervlekken ontstaan. Wel is het zo dat een katoenen tentdoek over het algemeen kwetsbaarder is dan een synthetisch tentdoek.
Weervlekken verzwakken een synthetisch tentdoek minder snel dan een katoenen tentdoek. In beide gevallen wordt het doek aangetast, maar op het synthetische tentdoek wordt de coating ‘aangevreten’ door weervlekken en op een katoenen tentdoek wordt direct de vezel aangetast.
Hoe ontstaan weerplekken?
Weerplekken zijn te voorkomen – daarom is het van belang dat u weet hoe spocht kan ontstaan. Weervlekken zijn een soort schimmel en de sporen gedijen het beste in donkere en vochtige omstandigheden. Met andere woorden: een combinatie tussen een vochtige en donkere omgeving zorgt gegarandeerd voor problemen.
De tent is niet droog genoeg ingepakt
Dit is een van de belangrijkste oorzaken van spocht: de tent was niet helemaal droog toen u hem inpakte.
Stel, op de laatste dag van de kampeervakantie heeft het kort geregend, waardoor het tentdoek een beetje klam aanvoelt. U denkt misschien dat dit geen kwaad kan, dus u breekt de tent af en pakt hem netjes in. Het kampeerseizoen is voorbij en u bergt de tent op in de berging of schuur. In dit geval is het tentdoek vochtig en wordt de tent in een donkere ruimte opgeborgen. Dit zijn ideale omstandigheden voor de schimmel.
De tent is op een te vochtige plek opgeborgen
De meeste mensen gebruiken een tent een paar keer per jaar, vaak alleen in de lente of zomer. Als u de tent verder niet gebruikt, bergt u hem goed op, ergens waar de tent niet in de weg ligt. En meestal is dat de schuur of de kelder: precies de plekken in en om huis waar het vochtig kan zijn.
Een schuur is over het algemeen minder goed geïsoleerd dan uw woning en een kelder kan last hebben van optrekkend vocht. Door deze invloeden kunnen er weerplekken in uw tent komen.
De tent is langdurig blootgesteld aan regen
Het wordt ook wel een Nederlandse zomer genoemd: een zomer met meer regen dan zonneschijn. Maar een beetje regen schrikt u als doorgewinterde kampeerder niet af. U maakt er waarschijnlijk een fantastische vakantie van, maar waar u op moet letten is het volgende.
Wanneer u de tent langdurig blootstelt aan regen, zuigen de vezels zich vol met water. De tent voelt bij het inpakken misschien droog aan, maar de vezels kunnen toch nog vocht bevatten. Als u de tent dan inpakt en opbergt, kunnen er weervlekken ontstaan.
Koken in de tent
De meeste kampeerder koken het liefst buiten, maar soms kunt u er niet omheen en moet u wel in de tent koken. De kans op weerplekken neemt aanzienlijk toe als u in uw tent kookt. Stoom, dampen en vet trekken makkelijk in het tentdoek. Als u toch moet koken in de tent, is het belangrijk dat u niet te dichtbij het tentdoek gaat staan. Ontstaan er toch vlekken? Dan moet u uw tentdoek schoonmaken.
Koken in de tent is riskant om dezelfde reden als de bovenstaand punten: doordat u een vochtige omgeving creëert, vergroot u de kans dat schimmels zich ontwikkelen.
Tentdoek reinigen en weerplekken behandelen
Weerplekken moeten altijd worden behandeld. Helaas zijn de zwarte vlekken of stipjes niet uitwasbaar, maar als u de weervlekken niet behandelt, kan het doek ernstig worden aangetast.
Volg deze stappen om uw tentdoek te reinigen:
- Stap 1: maak het tentdoek schoon met de Sprayhood & tent shampoo. Daarmee verwijdert u direct al het meeste vuil.
- Stap 2: reinig het tentdoek vervolgens met Power Cleaner. Daarmee verwijdert u alle diep ingetrokken vlekken en zware vervuiling.
- Stap 3: bescherm het tentdoek vervolgens met een sterk impregneermiddel zoals Sprayhood & tent protector of Canvas en Cotton protector. Het impregneermiddel beschermt het doek tegen schimmels en algen.
Heeft u uw tent schoongemaakt met een tentreiniger? Impregneer het doek altijd na een reinigingsbeurt. Ieder reinigingsmiddel tast de impregnering van een tentdoek aan, dus ook speciale tentreinigers. Impregneer de tent na iedere reinigingsbeurt, zodat het doek weer goed is beschermd.
Weer uit het tentdoek halen: het verschil tussen katoenen doek en synthetisch doek
Een katoenen doek is kwetsbaar. Als er weerplekken in een katoenen tentdoek zitten, is het lastig om te bepalen hoe erg de schimmel het doek heeft aangetast. Het reinigen van een katoenen tent is een tijdrovende klus en soms komt u er pas tijdens het reinigen achter dat het te laat is. Als het katoen door en door is aangetast, is het doek eigenlijk niet meer te redden.
Wilt u voorkomen dat u uren bezig bent met reinigen om er vervolgens achter te komen dat het doek niet meer te redden is? Dan kunt u het volgende doen. Ziet u een grote donkere vlek ter grootte van een muntstuk? Prik met bijvoorbeeld de achterkant van een theelepel in het midden van de weerplek. Oefen voorzichtig druk uit op het midden van de plek. Als het doek dun is geworden, prikt u er zo doorheen.
Bij een synthetisch tentdoek is dit niet aan de orde. Als er weerplekken in een synthetisch doek zitten, wordt zoals gezegd vooral de coating aangetast.
Voorkom weerplekken: impregneer het tentdoek
Het is een cliché, maar ook als het op weerplekken aankomt is voorkomen is beter dan genezen. Vooral omdat de zwarte vlekken niet uitwasbaar zijn. Maar hoe kunt u weerplekken voorkomen?
Weerplekken kunnen worden voorkomen door het tentdoek goed te impregneren. Hierdoor krijgt de schimmel minder kans om aan het tentdoek te hechten. Ons advies: impregneer de tent minimaal een keer per jaar. Daarbij maakt het niet uit of u de tent wel of niet heeft schoongemaakt.
Heeft u een nieuwe tent gekocht? Ook dan moet u het doek impregneren. Zo voorkomt u dat vuil en schimmels zich aan uw nieuwe tentdoek hechten.
Bij Ultramar maken we vaak de vergelijking met het kopen van schoenen: als u nieuwe schoenen koopt, kunt u ze aan de kassa laten inspuiten met een spray. Die spray trekt in de vezels en zorgt ervoor dat vuil minder goed kan hechten aan uw nieuwe schoenen. Zo werkt het bij een tentdoek ook.
Dit moet u absoluut niet doen om weerplekken te verwijderen!
Gebruik geen chloor om weervlekken te verwijderen
Als er weerplekken in het tentdoek zitten, hebben mensen vaak de neiging om agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken. Dit raden we nooit aan. Zo tast chloor bijvoorbeeld de coating en waterdichtheid van uw tent aan.
Daarnaast kan dit zorgen voor een verkleuring in uw tent. Er blijft bijna altijd een restje chloor achter in het tentdoek. Als de zon op het achtergebleven chloor schijnt, werkt dit sterk in op het doek.
Gebruik geen schoonmaakazijn om weerplekken te verwijderen
Azijn en schoonmaakazijn werken goed voor allerlei klusjes in en om het huis. Toch kunt u beter niet proberen om weervlekken te verwijderen met azijn. De hoge zuurgraad is erg slecht voor het doek. Het tast het impregneermiddel, de coating en de raamfolie aan.
Tips voor het voorkomen van weervlekken in het tentdoek
- Impregneer de tent ieder jaar
- Laat de tent drogen voordat u hem opbergt
- Pak de tent losjes in zodat hij nog kan ademen
- Berg de tent op een droge plek op
Veel regen? Kans op weervlekken!