Stappenplan voortent reinigen en impregneren
Onze beproefde reinigingsmethode is simpel. U heeft er slechts drie schoonmaakmiddelen voor nodig, die u al het werk uit handen nemen. Volg de onderstaande stappen en zelfs het vuilste tentdoek ziet er weer als nieuw uit.
Stap 1: voortent reinigen met Sprayhood & Tent Shampoo
- Reinig eerst met handwarm water. Doe dit met een zachte borstel.
- Breng het middel Sprayhood & Tent Shampoo aan op het tentdoek.
- Borstel het doek enigszins stevig. Met een plantenspuit brengt u het middel gelijkmatig aan.
- Na aanbrengen ongeveer 20 minuten laten drogen.
- Verwijder de shampoo en het vuil met borstel en water. Spoel goed na zodat er geen shampoo achterblijft.
- Laat de stof drogen.
- Herhaal het proces hierboven als er nog (veel) vuil te zien is na het drogen.
Stap 2: zware vervuiling verwijderen met Power Cleaner
- Breng Power Cleaner aan op de voortent wrijf in met een zachte borstel. Gebruik wederom een plantenspuit.
- Laat het middel ongeveer één uur inwerken. Ziet u geen verandering? Herhaal het proces dan zo vaak als nodig en laat het middel goed inwerken.
- Spoel de tent goed af met koud of lauwwarm water.
- Laat de tent drogen totdat deze geheel droog is.
Stap 3: voortent impregneren met Sprayhood & Tent Protector
- Breng Sprayhood & Tent Protector in ruime mate en gelijkmatig aan. Neem hierbij ook de onderzijde van het dak mee. Dit voorkomt schimmels en weer door condensvorming binnenin.
- Sprayhood & Tent Protector niet op ramen of lak aanbrengen. Verwijder het middel hier gelijk van met een vochtige doek.
- Laat de stof goed drogen en herhaal na drogen eventueel de behandeling.
- Zitten er toch druppels (opgedroogd) impregneermiddel op de ramen? Neem dit af met een beetje wasbenzine.
- Gebruik Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo om de ramen te reinigen.
Waarom voortent schoonmaken?
Zelfs als u maar af en toe kampeert, valt op dat uw voortent snel vuil wordt. Een paar weken kamperen is genoeg voor vlekken. Vaak ziet u deze pas in het volgende seizoen. Daarom is het ook belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, na gebruik of aan het einde van het seizoen. Zowel katoen als synthetische textiel is vatbaar voor schimmel, groene aanslag en ook vogelpoep. Geen fraai gezicht, maar ook slecht voor de conditie van uw voortent. Reinig deze daarom altijd aan het einde van het seizoen en laat deze goed drogen. Dat ziet er niet alleen prettiger uit, maar het is ook belangrijk voor het behoud van de stof. Met de juiste voorzorgsmaatregelen en goed onderhoud kan tentstof tot wel tientallen jaren in goede staat blijven.
Schimmel en condens voorkomen
De grootste bedreiging voor het behoud van uw voortent is schimmel. Schimmel tast na verloop van tijd de kwaliteit van de stof aan, dus voorkomen is hier het devies. Voortenten zijn gevoelig voor schimmel omdat ze nou eenmaal vochtig worden. Via neerslag en dauw aan de buitenzijde en condens aan de binnenzijde. Op goed geïmpregneerde stof zal vocht nauwelijks hechten. Toch voorkomt u dit niet helemaal. Zorg daarom altijd voor voldoende ventilatie. Ook tijdens het kamperen.
Tips tegen condens
- Droog geen kleding in de (voor)tent en laat deze bij voorkeur buiten drogen.
- Gebruik een zeil onder het grondzeil, zodat deze minder vies wordt. Let op! Zorg dat dit zeil maximaal even groot is als het grondzeil, zodat er geen water onder de tent loopt.
- Kook niet in de voortent of doe dit alleen met een open zijkant. Koken zorgt voor condens. Ook kunnen geuren in de stof trekken.
- Sluit de tent overdag zo goed mogelijk en laat deze op de avond ventileren.
Lekkages in tent
Er bestaan grofweg twee soorten lekkages in tentdoek: lekkages door scheuren en lekkages door onvoldoende impregnatie. Het eerste soort vereist reparatie, maar is ook relatief zeldzaam. Meestal lekt vocht door intact tentdoek heen. Veel tentstof is namelijk niet 100 procent waterdicht, maar eerder sterk waterwerend. Deze kan een bepaalde hoeveelheid water per oppervlakte afvoeren. Dit neemt na verloop van tijd af, waardoor (opnieuw) impregneren noodzakelijk is. Ongeacht het impregneren is tentdoek het meest waterdicht als dit onder gelijkmatige spanning staat. Zorg dus dat de voortent goed en strak staat en zorg dat spullen in de voortent altijd vrij staan van de zijwanden.
Tentdoek impregneren
Door te impregneren houdt u tentdoek lange tijd waterwerend. Met impregeneren bedoelen we een speciale behandeling, die een onzichtbaar waterwerend laagje rondom de stof vormt. Technisch gezien is dit niet een tent waterdicht maken, maar goed uitgevoerd komt het op hetzelfde neer. Sprayhood & Tent Protector is daarvoor een zeer geschikt middel. Goed geïmpregneerde stof herkent aan de wijze waarop water ervan afdruipt. Dit gebeurt in hele druppels, die nauwelijks worden opgenomen door de stof eronder.
Het is belangrijk dat u het impregnatiemiddel gelijkmatig aanbrengt en de stof goed laat drogen na het aanbrengen. Het makkelijkste is om de voortent op te zetten. Zo kan de stof het beste drogen. Afhankelijk van hoe vaak u impregneert, is het raadzaam om meermaals te impregneren. Laat de voortent wel steeds tussentijds drogen en voorkom dat het impregnatiemiddel druppels vormt op de stof.
Reinigingsproducten voortent
Het is belangrijk dat u uw tent reinigt met een gespecialiseerd product. Bijvoorbeeld de producten die we aanbevelen in ons stappenplan. Veel schoonmaakmiddelen in uw keukenkastje zijn namelijk ongeschikt voor gebruik op textiel. Soms omdat ze te agressief zijn en daardoor het tentdoek kunnen beschadigen. Maar ook omdat sommige schoonmaakmiddelen, zoals bijvoorbeeld groene zeep, oliën bevatten die zorgen dat het doel juist meer vuil aantrekt. Textiel vraagt om een zachte hand en gespecialiseerde producten.