Thuis treffen de meeste mensen veel maatregelen om de veiligheid te verhogen. Denk aan goede sloten, een rookmelder, alarminstallaties of een bliksemafleider. Hoe zit dat eigenlijk op vakantie? Een aantal items spelen minder, meestal zijn er ook niet zoveel waardevolle spullen aanwezig als thuis, maar toch is het goed om hier alert op te zijn. Lees hieronder een aantal handige tips. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een vervelend incident kan de hele vakantiepret tenietdoen.
Kamperen brandpreventie
U moet er niet aan denken toch, brand tijdens de kampeervakantie? Brand in een tent is minstens zo vervelend als brand in een woning. Zeker als u denkt aan de stof waarvan een tent is gemaakt. Enorm brandbaar meestal. Sommige exemplaren hebben overigens wel een brandvertragende laag. Wat doet u in ieder geval om de kans op brand te verkleinen?
- Hoe gezellig ook, steek in de tent geen kaarsen aan. Buiten kan natuurlijk wel.
- Zorg ervoor dat het kooktoestel stevig staat. Het liefst niet te dicht bij het tentdoek.
- Laat geen spuitbussen met drijfgassen in de afgesloten tent liggen. Op een warme dag, met veel zon op de tent, kan de temperatuur binnen erg hoog oplopen.
- Plaats tijdens het koken een spatscherm tussen het tentdoek en het kooktoestel.
- Gaslampen niet te dicht bij het tentdoek hangen. Dit geldt uiteraard ook voor benzine- en petroleumlampen.
- Loop tijdens het koken nooit bij het kooktoestel weg.
- Kook niet in de slaapcabine of in de binnentent.
- Plaats een rookmelder.
- Verken met uw hele gezin de eventuele vluchtweg.
- Zorg ervoor dat er altijd een klein blusmiddel binnen handbereik is.
Brandveiligheid van het tentdoek
Heeft u een nieuwe tent nodig, informeer dan hoe het zit met de brandveiligheid van het doek. Katoenen doek is veiliger dan (onbehandeld) doek van polyester, acryl, polyamide of pva. Vraag ook of het materiaal behandeld is met een brandvertragend middel. Dit kunt u overigens ook zelf aanbrengen op het doek.
Elektriciteit bij en in de tent
Kamperen zonder elektriciteit is wel heel primitief. Ik denk dat de meeste kampeerders blij zijn dat het gebruik van elektrische apparaten mogelijk is op de camping. Vaak zult u gebruikmaken van een omvormer (van 230 naar 12 volt). Ook is het mogelijk om gebruik te maken van 230 volt. Een andere optie is de auto-accu. Dit werkt via de aansteker of rechtstreeks. Waar let u op om het zo veilig mogelijk te houden?
- Een auto- accu gaat een keer leeg. Gebruikt u hem voor verschillende doeleinden, zoals bijvoorbeeld de koelkast, het koffiezetapparaat en dan ook nog de verlichting, dan is het na 4 uur wel klaar. Is de accu leeg, dan kunt u uiteraard ook de auto niet meer starten.
- Een alternatief is bijvoorbeeld een speciale caravan koelkast. Die gebruikt veel minder stroom.
- Kiest u voor 230 volt, ga dan voor een speciale tentunit met aardlekschakelaar. Het weglekken van stroom wordt dan gecheckt en zo nodig wordt ook de toevoer van stroom uitgeschakeld.
- Goede bedrading, sluitingen en zekeringen verkleinen de kans op kortsluiting.
- Het is het meest veilig wanneer u kiest voor de elektrische campingvoorziening via een spatwaterdichte, blauwe CEE-stekker en een neopreenkabel. Het is hierbij wel belangrijk om de kabels helemaal af te rollen. Zo voorkomt u warmteontwikkeling en hierdoor mogelijk kortsluiting.
Voorkom een koolmonoxidevergiftiging
Dit risico loopt u natuurlijk alleen als u een kacheltje gebruikt. Dit zal voornamelijk gebeuren in een caravan. Niettemin, waar let u op?
- De combinatie van weinig ventilatie en een kachel die kerosine of gas verbrandt, kan een koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Met een elektrisch kacheltje loopt u dit risico minder.
- Hang voor de zekerheid een CO-melder op.
Veilig gebruik van gasfles caravan
Onmisbaar tijdens het kamperen die gasfles, maar hoe houdt u het veilig?
- Koop gasflessen bij een erkend verkooppunt.
- Koop de gasfles alleen als deze verzegeld is. Dan weet u zeker dat hij veilig is en goed werkt. Ook kunt u er dan op vertrouwen dat de fles gevuld is met de juiste hoeveelheid propaangas.
- Toch onverhoopt een brandje in de buurt van de gasfles? Draai de gaskraan dan direct dicht. Is dit niet meer mogelijk, probeer de gasfles dan op afstand te koelen met water. Denk hierbij allereerst aan uw eigen veiligheid en aan die van de omstanders. Bel zo nodig meteen de brandweer.
- Gebruik een drukregelaar om zeker te zijn van een constante druk. Deze is namelijk afhankelijk van de temperatuur en die is niet altijd hetzelfde.
- Zet de gasfles rechtop.
- Vervang de gasslang regelmatig. Het meest gangbare advies is na ongeveer 5 jaar. Dit geldt voor oranje slangen met aangeperste koppelingen. Heeft u een gasslang per meter gekocht en sluit u hem met behulp van slangenklemmen op de pilaar, vervang deze dan iedere 2 jaar.
- Draai de gaskraan nooit met geweld open en dicht. Het moet gewoon mogelijk zijn met de hand. Merkt u dat u geweld of gereedschap moet gebruiken, dan is er mogelijk iets niet helemaal goed. Gaat de gaskraan niet open, breng deze dan altijd terug naar de leverancier.
- In de buurt van de gasfles niet roken of een vuurtje aansteken.
- Plaats de gasflessen in een goed geventileerde ruimte. Buiten is natuurlijk altijd goed.
- Verwisselt u de gasfles, draai de gaskraan dan dicht. Dit doet u ook als u klaar bent met gebruik.
Wat te doen bij onweer
Toch wel typisch voor warme zomerdagen: ’s avonds een flinke onweersbui. Sommige kampeerders genieten ervan en andere mensen griezelen ervan. Hoe dan ook, onweer heeft altijd een risico in zich. Zeker ook wanneer u verblijft in een tent. Welke veiligheidsmaatregelen kunt u nemen?
- Aangezien een tent geen bescherming biedt tegen een eventuele blikseminslag, is een aardingspakket belangrijk.
- Is er een onweersbui in aantocht, sluit dan alvast ramen en deuren van caravan en camper.
- Koppel de aansluiting op de elektriciteitspaal af.
- Ruim eventuele snoeren veilig binnen op.
- Antennes en schotels zijn perfecte bliksemafleiders, dus klap ze in of haal ze even weg.
Waar blijft u zelf tijdens een onweersbui
Thuis denkt u hier waarschijnlijk geen moment over na en dat hoeft ook niet. Kampeert u in een tent, dan wordt het echter een ander verhaal. Wat kunt u doen?
- Ga bijvoorbeeld naar de kantine of de receptie, het liefst een stenen gebouw.
- Ook in de auto zit u veilig.
Waar staat uw tent het meest veilig
Gaat u een plekje zoeken op de camping, houd dan alvast rekening met het volgende:
- Ga niet op het hoogste punt van de camping staan.
- Het laagste punt is ook niet handig. Gaat het veel en/of hard regenen, dan loopt u het meeste risico op wateroverlast.
- Niet te dicht in de buurt van metalen palen of hekken.
- Zet de tent niet onder een boom.
De kans dat de bliksem inslaat in uw tent is uiteraard zeer klein. Maar het nemen van een aantal voorzorgsmaatregelen is altijd goed. Lukt het nu niet om te schuilen in een caravan, auto of stenen gebouw, hurk dan in het midden van de tent. Het liefst op een droge mat en zo ver mogelijk bij de tentstokken vandaan.
Harde wind tijdens het kamperen
Ook tijdens uw kampeervakantie kan er een storm opsteken. Welke maatregelen treft u dan en ook al van te voren?
- Is er kans op veel wind en gaat u een poosje weg? Controleer dan alle afspanpunten van de tent.
- Leg spullen die gemakkelijk wegwaaien even binnen.
- Vanaf ongeveer windkracht 7 is het bij de meeste tentsoorten verstandig om ze te verankeren.
- Zet de slikranden goed vast met haringen. Met stenen kan ook. Staat het tentdoek wel goed strak? Het zou anders kunnen scheuren.
- Omdat de wind gemakkelijk onder luifels slaat, kunt u deze beter even oprollen als het hard waait.
Veilig op vakantie met kinderen
Het mooie van kinderen is dat ze leven in het nu. Ze spelen en genieten en zien vaak geen gevaar. Aan u dus de taak om hun omgeving zo veilig mogelijk te maken. Waar let u specifiek op tijdens het kamperen?
- Vertel ze dat ze de elektrische apparaten en het kooktoestel nooit mogen aanraken.
- Laat de kinderen niet direct naast u staan terwijl u aan het koken bent.
- Zijn er speeltoestellen op de camping en is uw kind nog jong, blijf dan zelf in de buurt.
- Altijd extra goed opletten als er water of een drukke weg in de buurt van de tent aanwezig is.
- Bent u aan het koken, laat de kinderen dan niet in uw nabije omgeving met een bal spelen.
- Er zijn speciale houders verkrijgbaar die de pannen op het vuur vastklemmen.
- Sla haringen en pennen zo ver mogelijk in de grond. Gekleurde pennen zijn wat dat betreft ook handig omdat deze veel meer opvallen. Er zijn trouwens ook speciale beschermdoppen te koop. U kunt er natuurlijk ook gewoon een plastic bekertje op zijn kop overheen zetten.
- Slaapt uw kind in een grote slaapzak, vouw deze dan in de lengte dubbel. Zo voorkomt u dat uw kindje er te diep in kruipt tijdens het slapen.
- Zet de tent op een plek met voldoende schaduw. Lekker voor het middagdutje van uw kind.
- Neem altijd een uitgebreide EHBO-doos mee. Uiteraard bevat deze pleisters en gaasjes, maar ook een tekentang en muggenspray zijn onmisbaar.
- Hang een klamboe over het bedje van uw kind.
Hygiëne tijdens het kamperen
Zeker wanneer u kampeert in een warm land, is hygiëne een belangrijk aandachtspunt. Of wat denkt u van gezamenlijk sanitair? Een aantal aandachtspuntjes om de veiligheid op dit gebied te verhogen:
- In warme landen bevat het water soms bacteriën. Laat kinderen het bij twijfel dus niet drinken. Geef ze liever water uit flessen. Koop om deze reden ook geen onverpakt ijs bij bijvoorbeeld stalletjes die u onderweg tegenkomt.
- Kook flessen en spenen nog vaker uit dan thuis.
- Ga voor de zekerheid even met uw kind mee als het op de camping naar het toilet wil. Handen wassen is altijd belangrijk, maar zeker tijdens het kamperen. Misschien is het ook handig om de schoenen aan te houden tijdens het toiletbezoek.
De angst van iedere ouder: kind kwijt
Vaak krijgen de kinderen op vakantie toch net iets meer vrijheid dan thuis. U zult ook niet de enige zijn die heerlijk even wegdoezelt in de warmte. Maar waar is uw zoontje of dochtertje gebleven? Voorkom deze paniek en tref vooraf maatregelen:
- Hang uw kind een S.O.S.-medaillon om. Op het briefje vermeldt u naam, adres en telefoonnummer. Eventueel ook nog de bloedgroep van uw kindje.
- Loop bij aankomst samen met uw kind een rondje over de camping. Uiteraard is dit afhankelijk van de leeftijd van uw zoon of dochter. Wijs ook eventuele opvallende herkenningspunten aan.
- Spreek duidelijk af hoe ver uw kind bij de tent vandaan mag. Bijvoorbeeld tot het rode huis of tot de zandbak.
Neem een caravankluis mee
Uw meest waardevolle spullen zijn misschien thuis achtergebleven, maar toch moet u niet denken aan insluipers in uw tent. Vooral tijdens het kamperen loopt u nogal eens weg van uw plek. Er hoeft maar net een verkeerd persoon langs te lopen en u bent uw geld, laptop of tablet kwijt. Een caravankluis is wat dat betreft zeker geen overbodige luxe.
Meest waardevolle spullen thuis laten
Het is vervelend om ook op vakantie beducht te moeten zijn voor inbrekers. Tijdens het kamperen wilt u ontspannen en genieten. Het kan een gerust gevoel geven om uw waardevolle spullen gewoon niet mee te nemen. Heeft u echt een laptop en tablet nodig in de tent? Heeft u toch spullen van waarde in de tent, doe dan altijd de rits dicht als u even wegloopt. Een slot op de rits blijkt in de praktijk vaak juist negatief te werken. Nodigt extra uit om eens een kijkje in uw tent te nemen. Doe dat dus liever niet.
Veilig kamperen is o zo eenvoudig
Een hele lijst met tips denkt u misschien. Kan ik niet beter thuisblijven in plaats van de tent op te zetten? Gelukkig is dat zeker niet het geval. Ga er lekker op uit en geniet van uw welverdiende vakantie en rust. Veel tips herkent u vast al wel en ziet u een nieuwe tip, doe er dan uw winst mee. Een fijne vakantie!