Varen met kinderen; de beste tips

8 minuten leestijd
Varen met kinderen; de beste tips
Varen met uw baby, peuter of kleuter? Ik geef u tips om het varen met kinderen gemakkelijker te maken.

Altijd met veel plezier gevaren? Nu de trotse ouders van een kleine? Wellicht denkt u dat het dan nu uit is met de pret. Varen met een baby, dat is toch drie keer niks? Hoe moet dat ooit met de slaapjes? En hoe maakt u de voeding klaar op een boot? Is het bovendien niet heel gevaarlijk om te varen met een kleintje? Zeker weten van niet, gooi al uw bezwaren over boord en geniet van een vaarvakantie met uw baby of met oudere kinderen.

Ik geef u een aantal praktische tips om het varen met kinderen gemakkelijker te maken. Een baby mee op de boot is echter iets heel anders dan varen met een kleuter of met oudere kinderen. Ik geef daarom eerst een aantal adviezen voor varen met de echte kleintjes. Daarna komen de oudere kinderen aan bod. Zeilen met kinderen is weer een onderwerp apart, dus daar hebben we het straks ook nog over.

Maak varen met kinderen gemakkelijk

Varen met een baby. Tips!

Tip 1: Slapen aan boord

Is uw zoontje of dochtertje nog erg klein, neem dan de reiswieg mee. Hierin kan de kleine heerlijk slapen. Klem de wagenbak vast met bijvoorbeeld een slingerzeil. Ophangen in de kajuit is ook een optie. Is uw kindje al iets ouder, gebruik dan een wipstoel of Maxi-Cosi voor het dutje. Deze is dan direct te gebruiken tijdens het eten. Het voordeel van slapen tijdens het varen is dat baby's vaak snel vertrokken zijn. De deining van de golven, het liggen in de buitenlucht en het monotone geluid van de motor maken uw kind heerlijk soezerig.

Uiteindelijk is varen met een heel jong kindje nog makkelijker dan met oudere kinderen. Ze verplaatsen zich nog niet, dus u hoeft niet bang te zijn dat ze in het water vallen. Bovendien slapen ze nog erg veel.

Tip 2: Eten aan boord

Zorg er allereerst voor dat u altijd voldoende water aan boord heeft voor de baby. Neem ook wat fruit, een liga of een groentehapje mee. U kunt het stuk fruit meenemen en aan boord klaarmaken, maar thuis pureren is handiger. Voor een dagje varen is een kant en klaar potje natuurlijk ook prima. Verder is borstvoeding het meest ideaal, want hiervoor hoeft u niets mee te nemen. Krijgt uw kleintje flesvoeding, neem dan een thermoskan met kokend water mee. Neem ook de juiste hoeveelheid poeder mee in een bakje. Mengt u dit tijdens het varen met koud water, dan is ook een flesje prima te regelen. Afgekolfde melk bewaart u het beste in een koelbox en aan boord warmt u dit dan even op. Denk aan spuugdoekjes en slabbetjes! En een lepeltje niet te vergeten.

Tip 3: Badderen aan boord

Er zijn verschillende opties: u kunt uw kindje meenemen onder de douche of u wast het in een emmer of een opblaasbaar babybadje. Heeft u ruimte genoeg, dan kunt u ook het babybadje van thuis meenemen. Heel handig zijn verder de zogenaamde babyrooms. Deze vindt u op steeds meer jachthavens. Een ideale plek om uw kleintje te wassen, want u treft daar een babybadje en een aankleedtafel aan.

Tip 4: Spelen aan boord

Neem een speelkleed en wat kussens mee en u heeft een ideale speelplek. Misschien is het boxkleed ook een optie? En natuurlijk de favoriete knuffel niet vergeten.

Tip 5: Trek uw baby een reddingsvest aan

Voor baby's kunt u speciale reddingsvesten aanschaffen. Voor de duidelijkheid: ik bedoel geen zwemvest voor kinderen, want die hebben geen kraag. Bijvoorbeeld de Hema heeft geschikte reddingsvesten in het assortiment. Waarschijnlijk vindt uw zoontje of dochtertje het niet heel prettig, maar veiligheid boven alles. U kunt zelf nog zo voorzichtig zijn tijdens het varen, maar er zijn meer factoren die kunnen zorgen voor een ongeluk. Een reddingsvest aan is dan wel het minste wat u kunt doen aan voorzorgsmaatregelen. Trek uw kleintje om deze reden ook geen gewone luier, maar een zwemluier aan. Veilig varen gaat boven alles!

Tip 6: Goed insmeren en een zonnehoedje opzetten

Dit lijkt een open deur, maar wordt toch nog vaak vergeten. Laat uw kind verder zo vaak mogelijk in de schaduw. Onder de buiskap is bijvoorbeeld ook een heerlijk plekje. Uw kind heeft dan tegelijk geen last van eventueel spatwater.

Tip 7: Controleren op gevaarlijke plekken

Dit is vooral belangrijk bij kruipende kinderen. Zijn er geen scherpe uitsteeksels waaraan ze zich kunnen bezeren?

Varen met oudere kinderen; tips!

Een aantal tips die ik noemde bij varen met baby's gelden ook voor varen met oudere kinderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonnebrand en reddingsvest. Specifieke tips voor oudere kinderen leest u hieronder.

Tip 1: Ga in ieder geval varen

Laat het varen niet schieten om de kinderen. Zij vinden varen meestal juist ontzettend leuk. Zorgt u voor de veiligheid en de nodige faciliteiten, dan heeft u van de kinderen geen last. Zij verhogen juist het vaarplezier.

Tip 2: Zorg voor een goede bemanning

Ga niet varen met uw kinderen als u zelf onzeker en onwetend bent. Weet waar u aan begint als u een vaartocht met uw zoon of dochter onderneemt. Of neem vrienden of familie mee die meer ervaren zijn op het water.

Tip 3: Zorg voor voldoende veiligheidsmiddelen

Het grootste gevaar met kinderen aan boord is toch wel dat ze in het water vallen. Waar let u op?

  • Kunnen de kinderen niet zwemmen, dan aan boord en in de jachthaven altijd een zwemvest aan.
  • Onrustig weer? Aanmeren of afvaren? Sluizen? Maak gebruik van lifelines.
  • Bij aanleggen gaan de kinderen altijd op een vaste plek zitten.
  • Gebruik relingnetten; zowel de kinderen zelf als ook hun speelgoed kunnen dan moeilijk over boord vallen.
  • Zorg voor een waarschuwingssysteem mocht een kind onverhoopt in het water vallen. Vaak worden deze aan het reddingsvest of aan een arm van het kind bevestigd.

Tip 4: Neem EHBO-setje mee

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook tijdens het varen. Het is prettig wanneer u dan onder meer pleisters, gaasjes, verband en Betadine bij de hand hebt.

Tip 5: Wie is in geval van nood verantwoordelijk voor de kinderen

Spreek dit altijd even duidelijk af. Als er paniek uitbreekt, is dit in ieder geval geregeld.

Tip 6: Zorg voor vaste regels

Aan boord is dit gewoon echt nodig. Consequent zijn. Strenge en duidelijke regels kunnen vervelende incidenten voorkomen. Zorg ervoor dat de kinderen weten wat ze moeten doen tijdens het aanleggen. Kinderen zonder zwemdiploma dragen bijvoorbeeld altijd een reddingsvest. Het is prettig als er over zoiets geen onduidelijkheid bestaat.

Tip 7: Regel een speelplek

En neem leuk speelgoed mee. Tekenspullen bijvoorbeeld of een tablet. Duplo is ook altijd leuk. Of doe gezellig woordspelletjes met elkaar.

Tip 8: Kies kindvriendelijke jachthavens

Er zijn verschillende jachthavens met een speeltuintje.

Tip 9: Leg regelmatig aan

En maak er dan iets gezelligs van met elkaar. Zeker als het niet lukt om bij een kindvriendelijke jachthaven aan te leggen. Zorg voor voldoende beweging tijdens deze vaarpauzes. Ga heerlijk met elkaar badmintonnen of voetballen.

Tip 10: Neem een bijbootje mee

Let wel extra op in getijden water of bij stroming.
Een volgbootje of rubberbootje is erg leuk voor iets oudere kinderen. Zij zitten in een aparte boot en worden door papa en mama getrokken. Plezier verzekerd!

Tip 11: Laat de kinderen helpen

Dit is leuk voor zowel kleine als wat oudere kinderen. Peuters en kleuters vinden het reuzestoer als zij een poosje het roer mogen vasthouden. Oudere kinderen kunnen bijvoorbeeld helpen met aanleggen. Of meekijken voor de vaarroute.

Zeilen met kinderen

Varen met kinderen is nog tot daar aan toe, maar zeilen is toch zeker niet handig? Waarom niet? Waarom zou u wachten met zeilen tot de kinderen groter zijn? Zeilen kan prima met jonge kinderen. Huur gerust een zeilboot als u een baby heeft. Of gebruik uw eigen jacht en bevaar het IJsselmeer, de Friese meren of zelfs de Middellandse Zee. Echt waar? Zeker weten, mits u rekening houdt met de volgende tips:

Tip 1: Neem liever een wat grotere sloep, dan een klein zeilbootje.

U heeft toch vaak wat extra ruimte nodig wanneer u een of meerdere kinderen meeneemt.

Tip 2: Kies voor een zeilboot met kajuit

Is er toch geen kajuit, regel dan een overkapping. Is er ook geen kap, neem dan zeker een parasol mee.

Tip 3: Een redelijk diepe kuip is belangrijk

Tijdens het zeilen blijven de kinderen in de kuip. Is de kuip minder diep dan een halve meter, dan is er zeker het risico op overboord slaan.

Tip 4: Zeil niet te lang op een dag

Het is jammer als de kinderen zich gaan vervelen. Wissel zeilen en andere activiteiten met elkaar af.

Tip 5: Zeil mee met een gezinsflottielje

Op deze manier maken de kinderen vaak snel vriendjes.

Tip 6: Ga zeilen in het buitenland

Kiest u bijvoorbeeld voor Kroatië, dan weet u zeker dat het vaarwater redelijk kalm is. Zeker het gebied langs de kust. Met kinderen aan boord is het toch fijn wanneer er iets minder golven zijn. Daarnaast heeft de zee een heerlijke temperatuur om in te zwemmen.

Tip 7: Ga zeeziekte te lijf

Niets is vervelender dan een misselijk kind aan boord. Er zijn allerlei chemische pilletjes verkrijgbaar, maar ook op de homeopathische markt vindt u van alles. Bent u te laat of hebben de pilletjes niet geholpen? Laat het kind dan goed naar de horizon kijken. Ook is het belangrijk dat hij of zij buiten blijft. Helpen met sturen kan ook nog weleens een oplossing zijn en geeft tegelijkertijd de nodige afleiding. Ook regelmatig een klein beetje eten is belangrijk.

Tip 8: Leer uw kind zelf zeilen

Zodra kinderen een jaar of 6 zijn, kunnen ze beginnen in een optimist.

Wilt u varen met uw kinderen deze zomer en bent u van plan om een boot te huren? Lees dan ook eens dit artikel: Boot huren; waar let u op?

Ik wens u veel vaarplezier!