Kamperen in de regen heeft zo zijn charmes. Maar als uw tent lekt, is het al snel een stuk minder leuk. De meeste lekkages worden veroorzaakt doordat de naden van uw tent versleten zijn. In dit blog vertellen we hoe lekkage ontstaat, waarom lekkage meestal op de tentnaden ontstaat en hoe u uw tentnaden weer waterdicht maakt. Zo kunt u met een gerust hart op kampeervakantie, ook als het regent.
De meest voorkomende oorzaken van lekkende tentnaden
Dit zijn de belangrijkste oorzaken van lekkage:
- Slijtage van de naad
- Slijtage van de naden-tape
- Slijtage van het stikgaren
- Lekkage bij eerste gebruik van de katoenen tent
Slijtage van de naad
Op de naad worden twee stukken tentdoek met elkaar verbonden. Daardoor is de naad een kwetsbaar punt en sneller vatbaar voor lekkages. De naad wordt gestikt met stikgaren en dat garen slijt door spanning en intensief gebruik, bijvoorbeeld als u de tent spant en tentbuizen tegen het tentdoek drukken. Door de slijtage ontstaat er ruimte tussen de tentdoeken die samenkomen in de naad. Vervolgens kan water door de ontstane ruimte in de tent lekken.
Slijtage van de naden-tape
Lekkage op de naden komt het meeste voor bij synthetische tentdoeken. De naden van deze tenten worden namelijk meestal aan elkaar getapet. Intensief gebruik en weersinvloeden zorgen ervoor dat de nadentape slijt, waardoor er water naar binnen lekt.
Slijtage van het stikgaren
Tentdoeken worden met behulp van een naaimachine gestikt. Hierbij wordt sterk garen gebruikt. Dit garen bestaat uit een polyester kern en een katoenen mantel. Na de eerste aanraking met vocht zwelt de katoenen mantel op. De kleine stikgaatjes worden dan dichtgedrukt. Daardoor ontstaat een waterdichte naad.
De katoenen mantel verteert na verloop van tijd. Soms blijft dat verteerde katoen in het stikgaatje en merkt u er eerst niets van. Maar vaak spoelt het weg met een zware regenbui, waardoor de naad alsnog gaat lekken.
Lekkage op de naden van een nieuwe katoenen tent
Heeft u net een nieuwe katoenen tent gekocht en kampeert u voor het eerst in de regen? Grote kans dat er dan water door de naden lekt. Zoals hierboven beschreven, zet het stikgaren pas uit als het voor de eerste keer nat wordt. Hierdoor gaan de kleine gaatjes dicht waar het water nu doorheen druppelt. Daarna heeft u geen last meer van deze lekkage.
Wilt u lekkage tijdens de kampeertrip voorkomen? Zet de tent dan op voordat u op vakantie gaat en maak het tentdoek nat. Zo zetten de garen uit en zijn de naden waterdicht als u de tent voor het eerst echt gaat gebruiken.
Als de tent al meerdere regenbuien heeft doorstaan en plotseling begint te lekken, is het zaak om de tentnaden te controleren op slijtage.
Hoe maakt u de naden van uw tent weer waterdicht?
U weet nu hoe de lekkage ontstaat, maar hoe lossen we het probleem op? We geven eerst drie adviezen en daarna vertellen we wat u vooral niet moet doen.
Drie adviezen
- Impregneer uw tent
- Onderhoud uw tent
- Breng nadentape aan
Uw tent impregneren
De oplossing voor het waterdicht maken van de tentnaden is eigenlijk heel eenvoudig: impregneren.
Begin met het controleren van de stiksel door met uw nagel over de stiksels te gaan. Merkt u dat u de stiksels weg kunt wrijven? Dan zijn ze versleten. In dat geval raden we u aan om een expert naar uw tent te laten kijken.
Is het stiksel nog goed? Dan kunt u de naden prima zelf behandelen. Spuit het stiksel goed in met impregneermiddel. Dit vult eventuele gaatjes direct weer op en geeft de naden direct een goede bescherming. U kunt als het nodig is meerdere lagen aanbrengen.
Uw tent onderhouden
Goed onderhoud kan lekkende naden voorkomen. Ieder materiaal slijt na verloop van tijd. Dit geldt evengoed voor het tentdoek en de tentnaden. Goed onderhoud kan de levensduur van het doek en de stiksels verlengen. Een paar tips om uw tent te onderhouden:
- Verwijder vlekken direct.
- Reinig de tent na ieder gebruik met handwarm water en een zachte borstel.
- Laat de tent altijd goed drogen voordat u hem opbergt. Als u de tent vochtig opbergt, kunnen er weerplekken (schimmel) ontstaan.
- Impregneer de tent een keer per jaar en na iedere reiniging.
Nadentape aanbrengen
De stiksels van synthetische tentdoeken worden waterdicht gemaakt met nadentape. Dit tape wordt aan de binnenkant van de naad aangebracht en ‘sealt’ het stiksel. Heeft u een tent van synthetisch materiaal en lekt het water via de naden naar binnen? Dan zijn er twee manieren waarop u dit kunt oplossen: de naden impregneren of een nieuwe laag nadentape aanbrengen. Overigens is nadentape ook uitermate geschikt voor een lekkend grondzeil. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van nadentape:
- Transparant
- Universeel
- Duurzame reparatie
- Enorm sterk
- Rekbaar
- Goed vormbaar
- Absoluut waterdicht
- Bestand tegen kou en hitte
- Onze aanrader: TEAR-AID.
Dit moet u absoluut niet doen met uw naden
- Naadverdichter gebruiken
- Naden schoonmaken met groene zeep
Geen naadverdichter gebruiken voor uw tentnaden
Als professionele tentenreinigers zijn wij geen voorstander van nadendichters. Het is een bewerkelijke klus, maar dat is niet alles. In bijna alle gevallen kunt u na verloop van tijd namelijk precies zien waar u de nadendichter heeft aangebracht. Dat komt doordat de meeste nadendichters op siliconenbasis zijn, en dat trekt gemakkelijk vuil aan. Daardoor ontstaan vieze strepen. Deze strepen van vuil zijn niet meer te verwijderen.
Gebruik daarom altijd een sterk impregneermiddel in plaats van een nadendichter. Ziet u dat een naad lekt? Wacht tot de tent droog is en spuit de naden een keer goed in met impregneer. Zo vult u de naden op en impregneert u om de naad heen. Als u een goed impregneermiddel gebruikt, ontstaat er geen kleurverschil.
Maak tentnaden nooit schoon met groene zeep
Groene zeep is ongeschikt voor het reinigen van tentdoek. Als u de tentnaden schoonmaakt met groene zeep, blijft er altijd een vettig laagje met zeepresten achter. Zelfs als u het goed naspoelt. Vuil, schimmels en algen hechten gemakkelijk op achtergebleven resten van groene zeep, waardoor uw tentdoek sneller vies wordt. Door de zeepresten hecht impregneermiddel ook minder goed aan uw tentdoek.
Conclusie
Waterdichte tentnaden, impregneren en onderhoud gaan hand in hand. Ieder materiaal slijt, dus de stiksels van uw tent ook. Door regelmatig te impregneren, voorkomt u dat de tentnaden gaan lekken. Het impregneermiddel vult eventuele gaatjes op. Als u een tent van synthetisch materiaal heeft, kunt u nadentape gebruiken. Ga nooit aan de slag met naadverdichters en groene zeep.