Een cabriodak is erg kwetsbaar en wordt snel vuil. Een cabriodak reinigen is daarom erg belangrijk. Lees hier de 21 beste Tips voor het reinigen en schoonhouden van uw cabriokap!
Tip 1: Cabriodak reinigen. Doe het zo snel mogelijk!
Eigenlijk heeft u alleen handwarm water nodig om uw cabriokap schoon te houden. Maar wacht daar dan niet te lang mee. Als u wacht, krijgt vuil namelijk de kans om zich helemaal vast te hechten aan het doek. Het dringt dan diep in het doek.
Het is belangrijk om snel te handelen. Vooral bij groene aanslag (algen), vogelpoep, regenstrepen en schimmels.
Mijn advies aan u is dan ook: ziet u dat uw cabrio vuil begint te worden en wilt u zelf uw cabriodak reinigen? Borstel de kap dan even met handwarm water en een goede borstel (Tip #10).
Tip 2: Cabriokap onderhoud? Juist de UV-straling zorgt voor een vuile cabriokap
Het dak van uw cabrio heeft veel te lijden. Dat komt vooral door de UV-straling.Deze UV-straling tast de originele beschermende coating van het cabriodoek aan. En dat kan heel snel gaan.
Bij Ultramar heb ik diversen doeksoorten laten testen. Deze doeksoorten worden veel gebruikt door vrijwel alle grote fabrikanten van bootkappen, zonneschermen en cabriokappen gebruikt. Bij deze testen werd gekeken naar de invloed van UV-straling op de originele coating van het nieuwe doek. Het ging dus niet om oud, gebruikt doek. Maar om nieuw doek. Rechtstreeks van de fabrikant.
In bijna alle gevallen was de coating na enkele weken compleet verdwenen! Het doek was dus totaal niet meer beschermd tegen vuil, schimmels, groene aanslag, vogelpoep, etc. Dat is ook de reden dat het dak van een nieuwe cabrio al na een aantal maanden zo vuil kan worden, dat alleen reinigen met water niet meer helpt.
Tip 3: Vuil trekt vuil aan
Neem nu groene aanslag. Die bekende aanslag van algen en mossen. Zit er groene aanslag op uw kap? Dan kan vuil zich juist gemakkelijk hechten aan die groene aanslag. Het stapelt zich als het ware op. Die groene aanslag zal uiteindelijk steeds lastiger te verwijderen zijn. Omdat het een combinatie wordt van groene aanslag, vuil, schimmels. Vuil en groene aanslag houden ook gemakkelijk vocht vast. En laat nu vocht weer perfect zijn voor het groeien van schimmels. Verwijder vuil dus zo snel mogelijk.
Tip 4: Regelmatig met handwarm water uw cabriokap reinigen
Geef vuil geen kans. Door het dak van uw cabrio regelmatig met handwarm water en een stevige zachte borstel te wassen, krijgt vuil en groene aanslag veel minder kans om zich te hechten aan het doek.
Een aantal jaren geleden was ik in Wemeldinge op de jachthaven. Ik kwam daar in gesprek met een oudere man. Hij was net op dat moment zijn bootkap aan het wassen. De kap was 12 jaar oud, maar zag eruit alsof hij maar 1 jaar oud was. In al die jaren had hij geen schoonmaakmiddelen gebruikt. Hij had de bootkap niet professioneel laten reinigen.
Er was wel iets dat hij iedere maand deed. Iedere maand "sopte" hij zijn bootkap met handwarm water af. En zag hij dat het doek steeds gemakkelijker vuil werd, dan spoot hij de kap een keer extra in met een goed impregneermiddel. Het doek van een bootkap is te vergelijken met dat van een cabriodak.
Tip 5: Cabriokap schoonmaken met groene zeep? Niet doen!
Ik snap dat het lastig is. Er zijn zoveel tips te lezen over het reinigen en onderhoud van een cabrio. Wat moet je nu wel en niet geloven.
"Reinig uw cabriokap gewoon met vloeibare groene zeep. Dat is veilig." zegt de autoverkoper. Dit is een tip uit de tijd van grootmoeder. Grootmoeders hebben het vaak bij het rechte eind, maar nu echter niet. Inderdaad is groene zeep veilig. U kunt er zeker van zijn dat het doek niet zal verkleuren. Er komen ook geen rare vlekken door het gebruik van groene zeep.
Groene zeep heeft alleen wel een groot nadeel. Het laat een soort vettig laagje achter. Hoe goed u het doek ook spoelt, er blijven resten groene zeep achter in het doek. Dat kunt u goed voelen aan uw handen. Als u groene zeep gebruikt heeft en u spoelt daarna uw handen, dan blijven ze vettig aanvoelen. En juist dat vettige laagje wilt u niet op uw cabriodak hebben. Die achtergebleven resten groene zeep zijn de perfecte voedingsbodem voor schimmels, algen en mossen. Het komt dus vaak voor dat een cabriodak juist sneller groen en vuil wordt na het reinigen met groene zeep.
Nog een nadeel! Het vettige laagje zorgt ervoor dat het doek veel lastiger te impregneren is.Het impregneermiddel botst als het ware met dat vettige laagje.
Tip 6: Wat is een goede cabriokap reiniger?
Ik denk dat een goede cabriodak shampoo een aantal eigenschappen moet hebben.
Dit zijn de 3 belangrijkste.
1: De cabriodak shampoo mag niet botsen met het impregneermiddel
Impregneren is nog belangrijker dan reinigen. Door te impregneren krijgt het doek de bescherming die het nodig heeft. Voorkomen is beter dan genezen.
De meeste reinigingsmiddelen voor cabriokappen zijn standaard reinigingsmiddelen. (dit is trouwens ook het geval bij tentdoekreinigers, etc). Vaak hebben de bedrijven die deze onderhoudsproducten op de markt brengen weinig praktijkervaring.
Bij de ene leverancier kopen ze een reinigingsmiddel. Bij de ander een impregneermiddel. Er gaat een etiket op en vanaf dat moment is het een speciale onderhoudsset voor de cabrio. Die producten zijn alleen niet op elkaar afgestemd. Als er bijvoorbeeld resten van die "speciale cabriodak reiniger" achterblijven in het doek, zal dat botsen met het impregneermiddel dat men later aan moet brengen.
Bij Ultramar zorg ik er dus altijd voor dat producten op elkaar afgestemd zijn. Sprayhood & Tent Shampoo is bijvoorbeeld zo gemaakt, dat als er resten achterblijven in het doek, deze resten niet botsen met het impregneermiddel. Met Sprayhood & Tent Protector.
2: De shampoo moet goed schuimen
Veel cabriokap reinigers schuimen bijna niet. Dat heeft een belangrijk nadeel. Als u geen schuim ziet, weet u ook niet of de shampoo al goed uit het doek is gespoeld (en juist dat is weer belangrijk voor het impregneren, zie Tip 1).
Sprayhood & Tent Shampoo heb ik extra laten schuimen. Zolang u namelijk schuim ziet, zal u blijven spoelen. Zo is straks de kans op problemen bij het impregneren kleiner.
3: De shampoo moet geschikt zijn voor iedere doeksoort.
Een cabrioshampoo kan prima werken op een bepaald type cabriodoek. Maar voor het andere type doek is het misschien weer veel te sterk of juist niet sterk genoeg. De shampoo moet dus geschikt en vooral, langdurig getest zijn op allerlei doeksoorten van alle fabrikanten.
Tip 7: Met uw cabrio door cabrio wasstraat?
1: Grotere kans op lekkage
Ik heb zelf geen cabriolet. En een auto met de hand wassen is zeker geen hobby. Maar als ik een cabrio zou hebben zou ik zeker niet door de wasstraat gaan. De softtop van uw cabrio zal zeker niet direct lek zijn. Maar het doek, de stiksels, de constructie krijgt er wel flink van langs. De kans op lekkage is uiteindelijk behoorlijk groot.
Bijna iedere cabriokap is gemaakt van doek dat uit 2 of 3 lagen bestaat. Deze lagen worden op elkaar geplakt. De buitenste laag wordt door de fabrikant behandeld met een beschermende coating. De reinigingsmiddelen die in een wasstraat worden gebruikt kunnen de coating aantasten. De machinale belasting door de borstels of lappen zijn ook niet echt bevorderlijk voor de coating en de gebruikte lijm. Hierdoor kunnen de lagen loslaten. Uiteindelijk zal het doek extra snel slijten en gaan lekken.
2. Geen controle over het wasproces
Er zijn speciale "cabrio wasstraten". Vaak is dat een zogenaamde 'lappenwasstraat'. Lappen zijn zeker een veiligere optie dan de ronddraaiende borstels. Het probleem is alleen dat de machine gewoon zijn programma afwerkt.
De lappen en hogedrukreiniger houden echt geen rekening met de staat van uw kap. Of de stiksels nu slechter zijn of het doek al een aantal jaren oud, de machine doet gewoon zijn ding. Dan is er nog de uitspoeltijd. Die is veel te kort. U weet inmiddels hoe belangrijk het is dat er geen reinigingsmiddel achterblijft in het doek. De machine spuit even wat water over de kap en daarmee is de kap gespoeld. U kunt er zeker van zijn dat er nog teveel shampoo op de cabriokap is achtergebleven.
Tip 8: Pas op met de ramen van uw soft top
De plastic achterruit is extra kwetsbaar
Niet alleen uw cabriodak is kwetsbaar. Ook de achterruit is kwetsbaarder dan bij een "normale" auto. De plastic achterruit bevat een weekmaker. Deze weekmaker zorgt er onder andere voor dat de ruit wat flexibeler is dan bijvoorbeeld glas.
Na een aantal jaren neemt de weekmaker af. Het is dan net of de ruit stijver, stugger wordt. Daardoor is de ruit breekbaarder. Soms is het ook net of de ruit 'melkachtig' en ondoorzichtig is geworden. Gaat u met zo een ruit door de wasstraat, dan zal de ruit zeker op een gegeven moment scheuren of breken.
Een plastic achterruit kunt u dus het best met de hand reinigen met water en een zachte doek. Eventueel kunt u de plastic ruit behandelen met een botenpoets of autopoets op teflonbasis. Dit geeft een goede bescherming.
Een achterruit van glas
Heeft uw cabriokap een achterruit van glas? Dan heeft u misschien ook op het internet gelezen dat u met zo'n kap wel door een wasstraat kunt? Een glazen achterruit is toch minder kwetsbaar dan een plastic achterruit?
De ruit zal inderdaad niet scheuren of breken. Maar door de druk op de ruit komt er juist meer kracht op de stiksels en verlijming te staan. Vooral bij een oudere cabriokap is dan de kans op beschadiging groter. De ruit kan loskomen.
Tip: Heeft u ook nog achterruitverwarming? Let er dan op dat de stekkerverbindingen niet vochtig worden.
Tip 9: Gebruik geen hogedrukreiniger!
Gisteren kreeg ik nog een email van een klant. Hij wilde graag advies over het reinigen van zijn cabriodak. Hij had een tweedehands cabrio gekocht. De oude eigenaren hadden nooit iets aan de kap gedaan. Hij wilde de kap weer mooi schoonmaken.
Voor het reinigen had hij de Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo gebruikt. (Stap 1 uit het Stappenplan) Na het reinigen was er toch nog wat vuil te zien. Met name diep ingetrokken vuil. Hij heeft dat geprobeerd weg te spuiten met een hogedrukreiniger. Vaak gaat het daar fout. Het vuil is niet zomaar even weg te spoelen. Hij moest dus steeds dichter op het doek spuiten om een effect te zien. Gevolg zijn spuitstrepen en in veel gevallen een beschadigde cabriokap.
Wat had hij beter kunnen doen? Beter had hij door kunnen gaan naar Stap 2 uit ons Stappenplan. Namelijk verder reinigen met de Ultramar Power Cleaner. En juist het product de tijd geven om ook die vervuiling aan te pakken (zie Stappenplan). Uiteindelijk heeft hij dat ook gedaan.
Tip 10: Gebruik de juiste borstel
Een goede borstel is heel belangrijk. Is de borstel te zacht, dan doet het niets. Is de borstel te hard, dan beschadigt u de toplaag en de stiksels.
Ik adviseer altijd een borstel te gebruiken met gespleten punten. Zie foto.
Met deze borstel kunt u goed kracht zetten zonder iets te beschadigen. Doordat de punten heel dicht tegen elkaar zitten houden ze goed water en reinigingsmiddel vast. Dat versterkt de reinigende werking weer. Is de borstel vuil? Laat hem gewoon even meedraaien in de vaatwasser.
Tip 11: Spoelen, spoelen, spoelen
Ik hoor het mezelf weer herhalen. Maar het is ook zo belangrijk. Het doek kan nog zo schoon zijn geworden. Maar als het niet goed gespoeld is, zal het weer snel vuil worden.
Tip 12: Vogelpoep direct verwijderen
Vogelpoep op uw cabrio kan lastig zijn. Niet alleen op de lak, maar met name op het dak. De uitwerpselen van vogels zijn zuur. Dat zuur vreet in op het doek. Dat is goed te zien als u de vogelpoep verwijdert. Er kunnen dan lelijke lichte vlekken ontstaan. Die zijn niet meer te verwijderen.
Tip: Zorg dat de impregnering altijd optimaal is. Dan kan vogelpoep minder inbranden en lelijke vlekken maken.
Tip 13: Altijd een combinatie van vuil
Als u naar een vuile cabriokap kijkt, ziet u vaak maar 1 ding. De kap is vuil! Maar dat is bijna nooit door 1 soort vuil. In bijna alle gevallen is het een combinatie van groene aanslag van algen en mossen. Maar ook schimmel, vogelpoep en atmosferische vervuiling (bijvoorbeeld de bekende regenstrepen).
Tip 14: Help nu lekt er water door de naden
Na het reinigen kan het voorkomen dat een cabriokap lekt. Dat is dan bijna altijd via de stiknaden.
Voor het reinigen zijn de stiknaden prima waterdicht. De gaatjes zijn dicht door de katoenen vezels van de stiksel. Maar ook door al het vuil en oude impregneer. Als u gaat reinigen haalt u dat allemaal weg. Het gevolg is een stikgaatje dat in eerste instantie meer open is dan voor het reinigen.
Dat maakt niet uit. Spuit de stiknaden 1 of 2 keer extra in met een goed impregneermiddel. Zo vult u het gaatje weer op en is de kap weer waterdicht.
Tip 15: Controleer de stiksels van uw cabriokap regelmatig
De stiksels zijn belangrijk. De kap is op veel plaatsen geplakt, maar uiteindelijk zijn het de stiksels die de kap in vorm houden. Door het regelmatig schoonmaken van uw cabriodak, ziet u snel of de stiksels nog goed zijn. De stiksels kunnen na een aantal jaren namelijk slecht worden. Met name zonlicht zorgt voor zwakke stiksels. Wrijf eens met uw nagels over de stiksels. Zo kunt u snel controleren of ze slecht zijn.
Tip 16: Geeft het de tijd
Het effect van reinigen wordt bepaald door 4 factoren. Samen bepalen ze het eindresultaat.
- Tijd
- Temperatuur
- Mechanische arbeid
- Chemie
In de Cirkel van Sinner worden deze 4 reinigingsfactoren mooi weergegeven. Door een factor te verkleinen, zal de ander moeten vergroten.
Bijvoorbeeld: Als u de cabriokap met koud water reinigt, zal de factor 2: Temperatuur klein zijn. Een andere factor zal dan groter moeten worden om de cirkel op te vullen. U moet bijvoorbeeld veel harder schrobben. (factor 3: Mechanische arbeid)
1: Tijd
Cirkel van Sinner
Door het reinigingsmiddel langer in te laten werken, zal het reinigingsresultaat beter zijn. Dit effect is vooral zichtbaar bij Ultramar Power Cleaner. Laat de Power Cleaner gerust urenlang op het vuil inwerken. Bij Ultramar spuiten we de Power Cleaner op het droge doek. Op sommige kappen laten we dat dan de gehele dag zitten. Waarbij we ieder uur weer een beetje bijspuiten. Laat de tijd het vervolgens maar schoonmaken.
2: Temperatuur
Koud water werkt minder goed dan handwarm water. Het water mag nooit warmer zijn dan circa 30 graden. U moet uw handen er goed in kunnen steken.
3: Mechanische arbeid
Door wat langer en harder te borstelen zal het vuil beter loskomen.
4: Chemie
Is de kap na 1 keer reinigen niet goed schoon? Spuit dan eens wat meer reinigingsmiddel op het doek en borstel dat nog eens in.
Tip 17: Niet iedere cabrioletkap is hetzelfde
Niet iedere cabriokap is hetzelfde. Er zijn verschillende doeksoorten die veel gebruikt worden.
Vinyl cabriodoek
Dit materiaal lijkt een beetje op plastic. Denk even aan vrachtwagenzeil.
Vroeger werd dit materiaal standaard gebruikt door de meeste autofabrikanten. Het was goedkoop en gemakkelijk in onderhoud. Tegenwoordig wordt het steeds minder gebruikt. Door de strenge milieuregels mogen de doekfabrikanten bepaalde chemicalien niet meer gebruiken. Daardoor is dit materiaal niet erg duurzaam. Het wordt snel hard, het verkleurt en de toplaag kan gemakkelijk scheuren door het opvouwen van de kap.
Heeft u toch nog zo'n kap? Reinig hem dan met een goede shampoo. Om hem te beschermen zijn er goede Vinylbeschermers op de markt.
Geweven doek (Sonnenland®)
Bijna alle cabriokappen worden gemaakt van van dit cabriodoek. Vroeger waren het vooral de dure merken die dit gebruikten. Het werd gemaakt door Happich® onder de naam Sonnenland®. Tegenwoordig is Sonnenland® meer een soortnaam geworden. Zoals Luxaflex® en Spa®. Het is zo goed als zeker dat uw cabriokap van dit doek is gemaakt. Voor het reinigen van dit soort cabriokappen kunt hier u ons Stappenplan aanvragen
Tip 18: Parkeer uw cabrio niet onder een boom
Ik weet dat het bijna niet te doen is. Maar als het ook maar enigszins mogelijk is, parkeer dan niet onder een boom! In die boom zitten vogels. En vogels poepen:-) Zie Tip 12.
Maar er valt meer uit die boom. Natte bladeren en besjes kunnen lelijke vlekken geven. Van sommige bomen lekt in een bepaalde periode hars. Die harsvlekken zijn heel moeilijk te verwijderen van het doek.
Tip 19: Cabriokap laten reinigen
Het schoonmaken en grondig reinigen van een cabriokap hoeft geen lastige klus te zijn. Zolang u maar in een paar stappen werkt en de juiste producten gebruikt. Ik kan me voorstellen dat u denkt: ja natuurlijk. Je hebt gemakkelijk praten, Pieter. Jij hebt geen cabrio! En waar moet ik dat doen? En wanneer moet ik dat doen?
In dat geval kunt u de kap ook eens goed laten reinigen en impregneren. Er zijn verschillende goede bedrijven die cabriokappen reinigen. Vraag in ieder geval altijd hoe ze het reinigen en met welke producten ze dat doen.
Tip 20: Cabriodak reparatie of vervangen? Vergeet weer niet te beschermen!
Er kan een moment komen dat u het dak toch moet laten repareren. Of misschien nog erger. Er moet een nieuw dak op. Dat kost al snel tussen de € 1000,00 en € 2000,00. Bescherm uw nieuwe of gerepareerde dak dan direct al. Spuit het in met een goed impregneermiddel. Zo krijgt vuil, schimmel en groene aanslag minder snel de kans. U heeft gegarandeerd langer plezier van uw kap.
Tip 21: Mijn belangrijkste advies: Regelmatig uw cabriodak impregneren!
Ik ben nu bijna 20 jaar directeur van Ultramar. In al die jaren heb ik ontzettend veel mensen gesproken over het onderhoud van zijn of haar bootkap, tent, zonnescherm of cabriodak. Niemand van die mensen stond erbij stil dat het doek beschermd moet worden. Bij impregneren dacht men altijd aan waterdicht maken. En waterdicht maken doe je pas als het lekt. Dat was de gedachte.
Als er 1 Tip is die het meest belangrijk is en altijd weer terugkomt dan is het deze: Bescherm met een goed impregneermiddel. Of het nu om een nieuwe cabriokap gaat of een tweedehands. Of hij nu wel of niet lekt. Spuit hem regelmatig in met een impregneermiddel. Niet zozeer om hem waterdicht te maken. Maar juist het doek te beschermen en lang goed te houden.
Voorkomen is beter dan genezen!
Wilt u graag meer informatie over de producten van ultramar? Kijk dan eens in onze webshop.