Oh, wat een mooie bank! Waar hebben jullie hem gekocht? Heeft u deze vraag ook wel eens gehoord? Een nieuwe bank geeft een ruimte een extra mooie uitstraling. Nu is het echter de kunst om het bankstel zo mooi te houden. Impregneren kan hierbij zeker helpen.
Zelf uw bank impregneren
Geen zin in blijvende vlekken op uw nieuwe bank? Liever geen dure impregneerbehandeling via de meubelzaak? Gewoon zelf impregneren? Neem dan wel impregneermiddel van kwaliteit! Lees hieronder de allerbeste tip die u kunt krijgen:
Impregneer met professioneel impregneermiddel voor outdoor
Dit verbaast u? Hier had u nooit aan gedacht? Maar waarom niet? Tja, omdat het voor outdoor is en niet voor mijn nieuwe bank. Toch wel! Gebruik Outdoor Gear Protector en uw bank is blijvend beschermd. Nog niet overtuigd dat dit echt gaat werken?
Geeft zelfs bij extreme omstandigheden goede bescherming
Ik begrijp uw aarzeling. Dit spul is vast en zeker goed voor skikleding en buitenmeubelen, maar de bank? Zeker weten dat dit werkt. Outdoor Gear Protector beschermt tegen vocht, grote hoeveelheden water en vuil. Aangezien dit middel outdoor meubels en allerlei soorten kleding supergoed beschermt, is het zeker een goede keus wanneer u uw bank impregneert.
Impregneren bank zelf doen of laten doen?
Laten doen of gewoon zelf de bank impregneren? Helemaal niet behandelen is jammer wanneer er net een nieuw meubelstuk in huis staat. Zeker als u te maken heeft met een combinatie van een lichte bank en lieve kinderen, is de eerste vlek zo een feit. Maar hoe gaat dat met een bank laten impregneren? Vaak betaalt u voor een behandeling per zitvlak en de kosten kunnen daardoor aardig oplopen. Toch maar zelf impregneren dan?
Voordelen zelf bank impregneren
- Veel goedkoper
- U kunt een vuil afstotende spray op diverse plaatsen kopen
- Makkelijk uit te voeren
- Perfect resultaat
- Bank gaat veel langer mee
Bank beschermen is zeker aan te raden
Aarzelt u toch nog? Heeft u geen kleine kinderen meer en denkt u dat het wel meevalt met de vlekken? Toch zijn het lang niet altijd de kinderen die vlekken veroorzaken. Knoeit u nooit met uw koffie? Of heeft u helemaal geen ervaring met wijnvlekken op een stoel of bank? De bank beschermen is zeker een aanrader. Een bank is en blijft toch een meubelstuk dat veel gebruikt wordt.
Wat is impregneren eigenlijk?
Impregneren is niets meer en niets minder dan het aanbrengen van een beschermende vloeistof. Speciaal gericht op het voorkomen van vuil en vlekken. Hoe dit werkt?
Waarom voorkomt impregneren vuil en vlekken?
Een speciale vloeistof voorkomt hechting van vuil aan de vezels van het materiaal. U begrijpt dat impregneren ontzettend veel toepassingen kent. Het impregneermiddel zorgt ervoor dat vuil niet binnen kan komen in de vezels. Het blijft er als het ware bovenop liggen. Op die manier kan een oppervlak beter worden gereinigd.
Impregneerbehandeling is te vergelijken met een regenjas
Om nog iets beter duidelijk te maken wat impregneermiddel doet, vergelijk ik dit weleens met een regenjas. Het is toch bijzonder dat u droog blijft wanneer u regenkleding draagt? Een geïmpregneerde bank kunt u hiermee vergelijken. De speciale structuur van het impregneermiddel voorkomt het hechten van vuil aan de stofvezels. Iets geknoeid? Het blijft boven op de stof liggen. Net als regen op een regenjas. En u kunt het snel en eenvoudig opdeppen.
Voordelen impregneren op een rijtje
- Meubels zijn makkelijker schoon te houden
- Langere levensduur
- Stof houdt langer zijn mooie uitstraling
- Vuilafstotend
- Vochtafstotend
- Minder gevoelig voor verkleuring
Welke vlekken zijn te verwijderen dankzij impregneren?
Niet alles is te verwijderen, ook al heeft u de bank geïmpregneerd. De meest voorkomende vlekken verwijdert u echter moeiteloos. Welke vlekken bedoel ik dan onder meer?
- Koffie
- Wijn
- Frisdrank
- Bier
- Thee
- Limonade
- Spaghettisaus
- Chocola
Impregneren is mogelijk. Welke bank heeft u?
Wat voor bank of stoel u ook heeft, impregneren kan vrijwel altijd. Wel vraagt een stoffen bank soms om een iets andere behandeling dan bijvoorbeeld een leren bank.
Stoffen bank
Mooi een stoffen bank! Wel wat lastig soms als het gaat om onderhoud. Wat ziet u na verloop van tijd bij dit soort banken?
- Kussens gaan iets verzakken
- Er ontstaan wat plooien
- Pilling in de stof
- Verkleuring
- Vuil en vocht trekt direct in de stof
Stoffen bank beschermen tegen vuil
Door een aantal maatregelen te treffen, houdt u uw stoffen bank langer mooi. Wat kunt u doen?
- Kussens regelmatig opschudden.
- Ga niet altijd op dezelfde plek zitten.
- Gebruik een pluizenkam als u last heeft van pilling.
- Zuig de bank wekelijks.
- Zet de bank niet in direct zonlicht.
- Plaats het bankstel niet te dicht bij een verwarming.
- Reinig de bank enkele keren per jaar met een goede shampoo.
- Spuit de bank minimaal 1 keer per jaar in met een sterk impregneermiddel.
Stoffen bank gemakkelijk zelf te impregneren
Ook bij een stoffen bank heeft u te maken met vervuiling. Wilt u het meubel preventief beschermen tegen vlekken? Laat het dan impregneren. Meestal kan dit bij de meubelzaak waar u de bank aanschaft. Of kiest u voor zelf impregneren? Ook dat kan bij een stoffen bank. Is de bank al wat ouder, verwijder dan eerst de reeds gemaakte vlekken.
Hoe verwijdert u vlekken uit een stoffen bank?
Enkele tips die men op internet tegenkomt:
- Een sopje met Biotex.
- Hardnekkige vlekken verwijdert u met onverdunde shampoo.
- U kunt uw bankstel ontgeuren door middel van schoonmaakazijn.
- Gebruik ontvetter.
- Een sopje van lauw water en soda.
- Heeft u inkt op uw stoffen bank, gebruik dan melk.
Persoonlijk zou ik niet meer doen dan reinigen met een goede textiel shampoo / textiel reiniger. Daarna de textielreiniger met lauw water en een spons zoveel mogelijk verwijderen.
Blijft er namelijk reinigingsmiddel achter in uw bank? Dan botst dat met een latere impregneerbehandeling.
Welk impregneermiddel gebruikt u?
Kijk goed wat u op uw bank spuit als u deze wilt impregneren. Er is veel te koop op dit gebied, maar niet alles werkt perfect. Vaak is het heel veel water en heel weinig werkzame bestanddelen. Kies altijd voor een impregneermiddel dat geschikt is voor extreme outdoor toepassingen.
Leren bank
Heeft u een mooie, lederen bank hoe houdt u deze dan mooi?
- Kussens regelmatig opschudden.
- Niet altijd op dezelfde plaats gaan zitten.
- Kussens af en toe omdraaien.
- Houd de bank zoveel mogelijk uit direct zonlicht.
- Zet het bankstel niet naast de centrale verwarming.
- Bescherm met een goede coating.
Slijtage lederen bank
Wat ziet u na verloop van tijd gebeuren met uw leren bank?
- De bank gaat licht plooien, omdat leder een natuurproduct is
- Plooien
- Niveauverschil tussen de verschillende kussens
- Bank wordt flets
- Bewerkt leer droogt uit
Houdt u bovenstaande aandachtspunten echter in de gaten, dan kunt u deze problemen lange tijd voorkomen.
Leren bank wel of niet impregneren
Iedere bank vraagt zo om een eigen aanpak. Laat u daarom altijd adviseren door de expert. In ieder geval maak ik alvast onderscheid tussen de verschillende soorten leer:
- Gewaxt en geolied
- Open geschuurd leer
- Afgedekt leder
Afgedekt leder
Dit leer is het meest gebruiksvriendelijk. Vaak afkomstig van koeien. Het verkleurt niet snel, is makkelijk in onderhoud en heeft vaak een lange levensduur.
Open leder
Dit soort leer is meestal iets kostbaarder. Dit wil niet meteen zeggen dat de kwaliteit beter is dan die van een bank met afgedekt leder. Lastig is wel dat dit leer vrij snel verkleurt en moeilijk schoon te houden is. Impregneren is daarom zeker aan te raden.
Geschuurd leder
Een ander woord voor geschuurd leder is suède of nubuck. Een heerlijke stof om op te zitten. Geschuurd leder geeft vaak een warme en rijke uitstraling. Meestal diep van kleur. Qua onderhoud kunt u dit vergelijken met open leder. Impregneren is dus echt een aanrader.
Preventief beschermen van leren banken
Heeft u een bank van geschuurd of open leder? Kies dan zeker voor een impregneerbehandeling. Uw meubelstuk gaat dan jaren langer mee. Ook blijft de uitstraling stukken beter. Krijgt u namelijk bij dit soort banken te maken met vuil en vlekken, dan is verwijderen ontzettend lastig.
Lederen bank invetten
Leer vraagt om onderhoud. Het is goed om de bank regelmatig in te vetten. Hoe vaak? Dat ligt vooral aan het klimaat in uw woning. De luchtvochtigheid en de temperaturen zijn hierbij het belangrijkste. Ik heb een handige tip om te bepalen wanneer invetten nodig is.
Wanneer leren bank invetten
Volg de volgende stappen en u weet precies of u het vet tevoorschijn moet halen:
- Wrijf met uw hand over het leer.
- Oefen voorzichtig wat druk uit.
- Uw hand glijdt zonder weerstand over de bank? Invetten is nog niet nodig.
- Het voelt stroef? Tijd om in te vetten.
Bankstel ontgeuren
Uw bank is geïmpregneerd, maar ruikt niet al te fris? Wellicht ziet u geen vlekken, maar toch is de geur niet prettig. Wat kunt u doen? Neem wat baking soda en strooi dit over uw bank. De volgende dag zuigt u het weer op. Nog niet helemaal tevreden? Herhaal deze behandeling dan een paar keer.
Spa rood om vlekken te verwijderen
U was helaas te laat met het impregneren van de bank? Vervelende vlekken die niet weg te krijgen zijn? Probeer het dan eens met Spa rood. Doe een beetje in een plantenspuit en spuit het over de vlek. Daarna de vlek even deppen. Grote kans dat het vuil weg is. Zo niet? De behandeling herhalen.
5 Jaar garantie
U neemt het zekere voor het onzekere? Geen zorgen over vlekken die nooit meer verdwijnen? Het is mogelijk om te kiezen voor een zogenaamde all-in service. U heeft dan niet alleen een perfecte bescherming tegen vlekken, maar ook onder meer:
- Verwijderen van pilling
- Aanspannen van singelbanden
- Herstel van bedieningsmechaniek
- Verhelpen van piepgeluiden
- Vastzetten van losgeraakte knopen
Hoogwaardige textielbescherming
Kiest u voor deze extra service, dan krijgt uw meubelstuk een onzichtbare vezelbeschermer. Dit laagje zorgt ervoor dat u geen vlekken krijgt of dat deze vlekken op zijn minst gemakkelijk te verwijderen zijn. Toch onverhoopt een vlek waar u niets mee kunt beginnen? Dan doet u een beroep op de garantie en komt er een monteur bij u aan huis.
Zelf bankstel impregneren is eenvoudiger
Het lijkt geweldig, zo'n service waarbij u nooit bang hoeft te zijn voor lelijke vlekken. Toch zijn er ook wel wat nadelen:
- Vlekken van bijvoorbeeld nieuwe kleding vallen niet onder de garantie. Denk hierbij aan donkere spijkerkleding.
- Verfvlekken zijn niet te verwijderen.
- Komt er bijvoorbeeld een vloeistof zoals nagellakremover op uw geïmpregneerde bank, dan krijgt u dit evengoed niet weg.
- Het is beslist noodzakelijk om aan te geven waardoor de vlek is ontstaan.
- De ontstane vlek moet binnen een aantal uur gemeld worden.
- Niet alles verdwijnt geheel na de servicebehandeling.
Zelf impregneren en daarna beroep doen op service
Bovenstaande behandeling kunt u ook zelf uitvoeren. U ontvangt dan een spray en volgt een stappenplan. Hierdoor vallen de kosten uiteraard wat lager uit. Hoe gaat u te werk?
- Vloer afdekken met bijvoorbeeld plastic of oud kleed.
- Raam openen voor ventilatie.
- Spuitbus goed schudden..
- Uw meubelstuk egaal inspuiten. Van links naar rechts. Van boven naar beneden
De volgende dag weer droog
Het beste voert u deze behandeling 's avonds uit. De volgende dag is alles droog en kunt u weer plaatsnemen op de bank. De impregneervloeistof is onschadelijk. U kunt het wel vergelijken met het spuiten van haarlak.
Stoffen stoel impregneren zinvol?
Een stoffen stoel of bank impregneren is zeker zinvol. Impregneren betekent niet dat er nooit iets kan gebeuren met uw meubelstuk. Het voornaamste is dat u meer tijd krijgt om een vlek te verwijderen. Is een stoel of bank niet geïmpregneerd, dan trekt het vuil in de vezels. Het impregneermiddel zorgt ervoor dat het vuil op de stof blijft liggen. U krijgt dan de tijd om het vuil te verwijderen.
Werkt impregneren echt?
Misschien hoorde u ook weleens negatieve verhalen over impregneren. Dat kan kloppen. De oorzaak hiervan is vooral dat mensen verkeerde middelen gebruiken. Er is van alles in de handel, maar niet alles werkt. Waar hangt het succes van de behandeling nog meer van af?
- Hoe lang werkt het middel, 3 weken of 2 jaar?
- Moet het impregneren regelmatig herhaald worden?
- Van welk materiaal is uw meubel gemaakt? Synthetisch? Natuurlijk?
- Wat is de structuur en dichtheid van het materiaal?
- Bij goedkopere middelen gaat na het reinigen van de bank de werking van het impregneren verloren.
Bank schoonmaken
Wilt u uw bankstel nog een nieuwe kans geven? Nog niet toe aan een nieuw model? Eerst nog even doorsparen? Wilt u de bank liever impregneren, zodat deze de laatste jaren ook nog mooi blijft? Dan is het wel van belang dat het bankstel zo schoon mogelijk is alvorens u het behandelt. Hoe verwijdert u de meest voorkomende vlekken?
Haal eerst alle kruimels weg
Voordat u gaat schoonmaken, is het handig dat eerst alle kruimels weg zijn. Ook verwijdert u het stof. Klop de kussens even buiten uit en zuig de gehele bank. Misschien kunnen de hoezen wel even in de wasmachine. Zuig ook in alle gaten, hoekjes en kieren.
Gebruik shampoo om bank te reinigen
Voor stoffen banken en stoelen gebruikt u gewoon een goede textiel shampoo. Breng het onverdund aan op de vlek. Even masseren met een vochtige doek en wachten tot de shampoo schuimt. Daarna met een vochtige doek de shampoo afnemen en de bank laten drogen.
Gebruik nu impregneerspray voor bank
U zoekt impregneerspray voor stoffen bank? Suède of leer? Outdoor Gear Protector werkt gegarandeerd. Vrijwel iedere stoel en bank waterafstotend en vuilafstotend!
Hoe gebruikt u Outdoor Gear Protector
Het aanbrengen van dit impregneermiddel is super eenvoudig. Volg mijn eenvoudige stappenplan en het kan niet mislukken.
- De bank moet goed droog zijn voor de behandeling.
- Gaat u een gebruikte bank behandelen, zorg er dan voor dat deze zo schoon mogelijk is.
- Spuit de vloeistof op de stof. Zo gelijkmatig mogelijk. Van links naar rechts. Van boven naar beneden. Een dun laagje is al genoeg.
- Laat de stof nu goed drogen.
- Zorg voor ventilatie.
Kies een handig tijdstip
Omdat de bank wel even moet drogen, is het tijdstip even een punt waarover u moet nadenken. U kunt de bank een paar uur niet gebruiken. Misschien handig om de behandeling net voor bedtijd uit te voeren? De volgende morgen is de stof zeker weer droog genoeg.